Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00
Snusets smak - del 8: Mint & Mentol

Snusets smak - del 8: Mint & Mentol

Mint har varit en populär snussmak sedan 80-talet. Nu har nästan de flesta snusmärkena en variant som smakar mint. Läs del åtta av snusets smak här!

Fakta om mint

Grunden i mentol, eller mint som det också kallas, är en alkohol som man tar från växten pepparmynta eller mintoljor. Man kan också framställa alkoholen syntetiskt i labb, men det är en mer avancerad process. Pepparmintolja innehåller ca 50% mentol och man utvinner det genom att frysa ner oljan för att få fram mentolkristaller. När man destillerat dessa får man färglösa, spröda kristaller med stark pepparmintdoft och en kylande, aromatisk smak.

Det odlas runt 10 000 ton pepparmynta varje år och Marocko står för över 90% av hela produktionen. Argentina kommer på en klar andra plats, medan Spanien, Bulgarien och Georgien delar på ungefär en halv procent.

Varför har mint/mentol en kylande smak?

I munnen har man en massa receptorer som reagerar på saker som är både över och under normal temperatur. Med vissa kemiska föreningar kan man dock få receptorerna att reagera på även normaltempererade grejer.

De kemiska föreningarna, i det här fallet mentol/mint, binder sig till receptorerna och får dem därmed att felaktigt känna kyla.

Saker som får receptorerna att känna värme är bland annat peppar (piperin) och chili (kapsaicin).

Så används mint och mentol

Förutom i godis, tuggummin och snus används mint och mentol till en massa andra grejer. I smärtstillande krämer används mentolkristaller för att de stimulerar nervfibrerna, i tandkrämer används mentol för att döda bakterier och fixa bättre andedräkt och i nässprayer och halstabletter används det för att ta bort svullnad och tunna ut slem

Mentolcigaretter är en annan populär företeelse som slog igenom på 30-talet. Men det var inte bara på grund av kylan och fräschheten. Smakämnena begränsade även den irriterande känslan i halsen man kan uppleva i samband med rökning.

Mentol- och mintsnus

Här hittar du allt mintsnus på Snusbolaget!

Just nu finns det ungefär 60 sorter att välja mellan, så det är svårt att peka ut alla framstående. Men på senare tid har det poppat upp en hel del All White-snus där alla har en variant som smakar mint. Bland annat Epok Ice Cool Mint Slim Strong Vit Tobak Portion, ZYN Cool Mint 6 mg och on! Mint 6 mg. All White-snuset är ju helt kritvitt och missfärgar inte tänderna, vilket kompletterar den kylande mentolsmaken rätt bra!

Snusets smak - del 8: Mint & Mentol


De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.