Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00
Snus på resan – Sommaren 2018

Resa med snus 2023 - allt du behöver veta

Semestertider nalkas och efter ett par år av pandemi och reserestriktioner är det många som ser fram emot att packa väskan och ge sig ut i världen. Självklart vill du också ta med ditt snus, för visst skulle resan bli lite mindre angenäm om inte det fick följa med?
Men innan du packar resväskan full med snus är det viktigt att ta reda på vilka regler som gäller för ditt resmål så att du inte stöter på problem. Här berättar vi vad som gäller.

Hur mycket snus får man ta med sig? 

Glädjande nog tillåter de flesta länder att du tar med dig snus på resan, så länge det är för personligt bruk. Det är i nuläget endast tre länder som uttryckligen förbjuder dig att ta med dig snus – Island, Sri Lanka och Singapore. Detta gäller både portionssnus och lössnus.

Hur mycket snus får man ta med sig till Spanien?

Till Spanien och de flesta av de andra länderna i EU får man ta med sig snus "för eget bruk", alltså att mängden du tar med ska ligga inom rimliga gränser och kunna motiveras som normal konsumtion. Undantagen är Kroatien, som har en gräns på 250g och Finland, där det är tillåtet att ta med sig ett helt kilo.

Vad gäller utanför EU?

Hur mycket snus och tobak som är tillåtet att föra in skiljer sig från land till land. I listan nedanför kan du se hur gränserna ser ut i några länder runtom i världen.
Hittar du inte någon information om regler för landet just du ska åka till kan du kontakta landets ambassad. Swedenabroad.se är den officiella webbplatsen som samlar Sveriges ambassader och konsulat runtom i världen.

Ta med sig snus utomlands - viktgränser för olika länder

•    Finland: 1 000 g*
•    Kroatien: 250 g
•    Resten av EU: För eget bruk**
•    Libanon: 1 kg
•    Chile: 500 g
•    Förenade Arabemiraten: 500 g
•    Japan: 500 g
•    Kina: 500 g
•    Vietnam: 500 g
•    Brasilien: 250 g
•    Indien: 250 g
•    Ukraina: 250 g
•    Iran: 250 g
•    Irak: 250 g
•    Norge: 250 g
•    Schweiz: 250 g
•    Thailand: 250 g
•    Malaysia: 225 g
•    Mexiko: 200 g
•    USA: En stock
•    Kanada: 200 g
•    Turkiet: 200 g
•    Indonesien: 100 g
•    Nya Zeeland: 50 g
•    Hongkong: 25 g
•    Australien: 25 g

*Du får du ta med dig 1000 gram snus för eget bruk till Finland, men andra regler gäller förtobaksfria nikotinpåsar. Nikotinpåsarna får innehålla max 4 mg nikotin per gram och mängden får inte överstiga ett års förbrukning. Starkare produkter kräver ett importtillstånd, till exempel recept från läkare.

**Eget bruk innebär att du ska kunna motivera den medhavda mängden och att den ska ligga i linje med din vanliga konsumtion.

Regler kan snabbt komma att ändras. Vi rekommenderar därför att alltid kolla med tullmyndigheten i landet du ska besöka innan resan för att vara på den säkra sidan.

Snus på resan – Sommaren 2018

Vad händer om jag blir stoppad i tullen?

Även om det juridiskt sett är tillåtet att ta med snus in i ett land kan du ibland ändå stöta på problem. Detta på grund av att tulltjänstemännen inte alltid vet vad snus är. I sådana lägen kan det vara bra att lugnt och sakligt förklara att detta är laglig tobak från Sverige och att du är införstådd med landets regler runt produkten.

USA och Australien kan vara extra besvärligt

Om du vill ta med dig snus till USA är det alltid bäst att prata med flygbolaget eller ambassaden innan resan. Detta på grund av att reglerna för snus är lite oklara i USA. Amerikanska Customs and Border Protection specificerar inte mängden snus som får tas in i landet, utan hänvisar till att kontakta den flygplats eller hamn du kommer att ta dig in i landet via.
USA:s ambassad i Sverige skriver däremot att man får ta med en stock snus, ca 500 g, till USA. Det är dock alltid bättre att vara på den säkra sidan och kontakta flygbolag eller ambassad.
Ett annat alternativ är att köpa snus på plats i USA, då det faktiskt säljs svenskt snus på flera platser i landet.

När det gäller Australien ligger svårigheterna i deras extremt hårda tullregler. Tidigare var man tillåten att ta med sig 50 gram snus tullfritt, men i juli 2017 sänktes den redan låga gränsen till ynka 25 gram. Du kan alltså knappt ta med dig en dosa snus utan att behöva betala. Betalar du är du tillåten upp till 1,5 kilo.
Tullavgiften beror på mängden snus du tar in, men är väldigt hög och att ta in en stock snus kan bli väldigt dyrt. På Australian Border Force hemsida kan du läsa mer om vad som gäller.

Hur mycket väger ditt snus? Kan man ha det i handbagaget?

En dosa portionssnus väger ca 40 gram. Om gränsen i landet du ska till t.ex. är 500 g snus motsvarar det alltså ca 12 fulla och en halvfull dosa portionssnus, eller nio fulla och en kvartsfull dosa lössnus, då lössnusdosor väger något mer.
Snus klassas inte som en vätska och är därför helt okej att packa i ditt handbagage, så länge det inte är en större mängd än gränsen i landet du flyger till såklart. Ett tips för att vara på den säkra sidan är dock att fördela snuset så att du har en del i ditt incheckade bagage också, som en reserv ifall du skulle ha otur och bli av med snuset i handbagaget.

Snus på resan – Sommaren 2018

Vad gäller för tobaksfria nikotinpåsar?

När det gäller tobaksfria all-whitepåsar är reglerna om möjligt ännu snårigare än de runt snus. Eftersom nikotinpåsar är ett relativt nytt fenomen på världsmarknaden saknas det i de flesta fall officiella regelverk runt produkterna. Det enda land vi hittat information runt specifika regler för just nikotinpåsar är Finland, där man får ta med för ett års förbrukning och nikotinstyrkan inte får överstiga 4 mg per portion.
Vi rekommenderar därför att ta kontakt med ambassaden eller ditt flygbolag för att försäkra dig om reglerna på ditt resmål.

Källor:

https://www.skyscanner.se/nyheter/ta-med-snus-utomlands-sa-funkar-det#:~:text=50%20gram%20snus%20%C3%A4r%20till%C3%A5tet,inom%20EU%20f%C3%B6r%20privat%20bruk.

https://www.abf.gov.au/importing-exporting-and-manufacturing/prohibited-goods/categories/tobacco#

https://www.swedishmatch.se/snusakademin/resa-med-snus/

Vi behöver din hjälp!

Det är svårt att hitta information om alla länder, så om du har andra uppgifter, eller märker några faktafel, är det bara att höra av dig eller kommentera nedanför!

Källor:

https://www.skyscanner.se/nyheter/ta-med-snus-utomlands-sa-funkar-det#:~:text=50%20gram%20snus%20%C3%A4r%20till%C3%A5tet,inom%20EU%20f%C3%B6r%20privat%20bruk.

https://www.abf.gov.au/importing-exporting-and-manufacturing/prohibited-goods/categories/tobacco#

https://www.swedishmatch.se/snusakademin/resa-med-snus/De kommentarer som görs i Snusjournalen kommentarsfält förhandsgranskas inte. Du ansvarar därför själv för dina kommentarer. Håll god ton och följ lagen!


In the US? This website only ships to Sweden. Visit Nicokick.com for US offers and shipping!