Snus på resan – Sommaren 2018

Snus på resan – vad gäller var?

Hur mycket snus får du ta med dig på resan? Vissa länder tillåter ingen tobak alls och till andra får du ta med så mycket du vill. All info hittar du här! 

Stundande semestertider nalkas och kanske en resa utomlands för en och annan av er. Självklart vill du också ta med ditt snus på resan, för visst skulle resan bli lite mindre angenäm om inte snuset fick följa med. Men innan du packar resväskan full med snus är det viktigt att ha koll på vilka regler som gäller för ditt resmål så att du inte stöter på problem. Här berättar vi vad som gäller.

En stock snus ska inte vara något problem

Glädjande nog så tillåter de flesta länder att du tar med dig snus på resan, så länge det är för personligt bruk. Det är i nuläget endast två länder som uttryckligen förbjuder dig att ta med dig snus – Island och Singapore. Det gäller både portionssnus och lössnus.

Vi på Snusjournalen har dock hört exempel då folk fått ta med sig snus för eget bruk även till Island. Men om du ska ta med dig en massa snus är det bra att prata med flygbolag eller tullen på Island innan du åker.

Den vanligaste gränsen för hur mycket du får ta med dig brukar dock ligga mellan 250 och 500 gram, men i exempelvis Finland är det tillåtet att ta med dig ett helt kilo.

Om du stöter på patrull

Även om det juridiskt sett är tillåtet att ta med snus in i ett land kan du ibland ändå stöta på patrull. Detta på grund av att tulltjänstemännen inte vet vad det är. I sådana lägen kan det vara bra att lugnt och sakligt förklara att detta är laglig tobak från Sverige.

Skulle tulltjänstemannen ändå vara nitisk och konfiskera ditt snus kan det vara värt att ha en reservplan där en vän eller släkting kan skicka ner en stock till din destination. Oftast kan det gå rätt snabbt om du använder något av de globala logistikföretagen som levererar utomlands.

USA och Australien kan vara extra jobbiga

Om du vill ta med dig snus till USA är det alltid bäst att prata med flygbolaget eller ambassaden innan resan. Detta på grund av att reglerna för snus är lite oklara i USA. Amerikanska Customs and Border Protection specificerar inte mängden snus som får tas in i landet, utan hänvisar en att till att kontakta den flygplats eller hamn du kommer att ta dig in i landet på. USA:s ambassad i Sverige skriver däremot att man får ta med en stock snus, ca 500 g, till USA. Men det är bättre att vara på den säkra sidan med snuset. Ett annat alternativ är att köpa snus på plats i USA, då det faktiskt säljs svenskt snus på flera platser i landet.

När det gäller Australien ligger svårigheterna i deras extremt hårda tullregler. Tidigare var man tillåten att ta med sig 50 gram snus tullfritt, men i juli 2017 sänktes den redan låga gränsen ytterligare till ynka 25 gram. Du kan alltså knappt ta med dig en dosa snus utan att behöva betala. Betalar du är du tillåten upp till 1,5 kilo. Tullen ligger på ungefär 5000 kr/kilo och det betyder att införande av en stock snus i Australien ungefär kostar 1000 kr. Det finns dock exempel på personer som har fått föra in öppnade stockar tullfritt när de stött på snälla tulltjänstemän.

Hur mycket väger ditt snus?

En dosa portionssnus väger ca 40 gram. Om gränsen i landet du ska till t.ex. är 500 g snus motsvarar det alltså ca 12 fulla och en halvfull dosa portionssnus, eller nio fulla och en kvartsfull dosa lössnus, då lössnusdosor väger något mer.

Snus i handbagaget?

Snus klassas inte som en vätska och är därför helt okej att packa i ditt handbagage, så länge det inte är en större mängd än gränsen i landet du flyger till såklart. Ett tips för att vara på den säkra sidan är dock att fördela snuset så att du har en del i ditt incheckade bagage också, som en reserv ifall du skulle ha otur och bli av med snuset i handbagaget.

no-title

Snusmängd du får ta med per land

Eget bruk: De flesta EU-länderna, Argentina, Dominikanska Republiken, Laos 

1000 gram: Finland

500 gram: USA, Chile, Japan, Kina, Ryssland, Costa Rica

400 gram: Kambodja

250 gram: Brasilien, Indien, Israel, Kroatien, Kuba, Marocko, Mexiko, Norge, Schweiz, Sydafrika, Sydkorea, Thailand, Vietnam

225 gram: Kenya, Malaysia

200 gram: Kanada, Turkiet, Egypten

100 gram: Indonesien

50 gram: Nya Zeeland

25 gram: Australien

Förbjudet: Island, Singapore, Sri Lanka*

Vi behöver din hjälp!

Det är svårt att hitta information om alla länder, så om du har andra uppgifter, eller märker några faktafel, är det bara att höra av dig eller kommentera nedanför!

Nya Uppgifter

*Enligt en av våra läsare är det helt förbjudet att ta med snus till Sri Lanka. Allt måste deklareras och tullen släpper inte igenom snus.

*Kommentar från en annan läsare: "Jag åkte till sri lanka 2016 och hade med mig tre stockar portionssnus d.v.s. trettio dosor, men också ett intyg på engelska med en förklaring av innehåll samt varudeklaration, inga problem alls. Enligt ambassaden får man ta med för eget bruk baserat på hur länge du stannar."De kommentarer som görs i Snusjournalen kommentarsfält förhandsgranskas inte. Du ansvarar därför själv för dina kommentarer. Håll god ton och följ lagen!

De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.
In the US? This website only ships to Sweden. Visit Nicokick.com for US offers and shipping!