Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-17.00
Snus i kristider: en prepping-guide

Snus i kristider: en prepping-guide

Vad har snus för roll i kristider? Och hur ska man egentligen förvara snuset för att det ska hålla så länge som möjligt? Det har vi på Snusjournalen tagit reda på i den här “prepping-guiden”.

Förvaring av snus i kristider

I tider när begrepp om beredskap och förberedelse för kris används flitigt så kan det vara klokt att även fundera på hur man gör med snuset. Vid en eventuell kris är det inte alls säkert att snus går att få tag på.

Snus och nikotinportioner håller längre i ett kylskåp eller en frys än i rumstemperatur. Det är därför att föredra att i första hand förvara sitt snus i frysen, och i andra hand i kylskåpet om det är möjligt. Men vid ett strömavbrott är det viktigt att mat, vatten och medicin prioriteras över snus och nikotinportion.

Om man inte har tillgång till kyl eller frys så kan man förvara sitt snus eller sina nikotinportioner i rumstemperatur. Då är det utgångsdatumet på baksidan av dosorna som gäller.

Snusets roll i tidigare kristider

Enligt Snus- och Tändsticksmuséum fick första världskriget en stor inverkan på snuskonsumtionen i Sverige. På grund av importproblem blev råvarubristen påtaglig. Till sist blev bristen så stor att ransonering tvingades införas. Efter kriget var efterfrågan på alla slags tobaksprodukter mycket stor. Kombinerat med att det då var lättare att få tag på råvaran blev resultatet att den svenska snuskonsumtionen 1919 nådde sin absoluta höjdpunkt – detta år konsumerades cirka 7000 ton snus.

Under mellankrigstiden och framför allt under andra världskriget blev cigaretterna en tydlig konkurrent till snuset. Detta fortsatte efter kriget och ledde till att snuskonsumtionen nådde historiskt låga nivåer under 1960-talet..

Snus som bytesvara

Enligt Ragnar Olofsson, sekreterare för “Staten och betalningarna”, är det klokt att hämta ut kontanter av olika valörer för att ha i beredskap inför en eventuell kris. Men han menar även att det finns andra saker som har ett värde vid en eventuell kris.

– Själv tänker jag att jag kanske får ut mer av tio stockar snus som bytesvara, säger Olofsson i en intervju med Svenska Dagbladet.

Förvaring av snus

Precis som med många andra produkter, har snus och nikotinportioner ett bäst-före-datum. Detta står alltid på baksidan av dosan, och gäller från och med att du öppnar dosan och att den förvaras i rumstemperatur.

Snus och nikotinportioner kan hålla upp till ett år om det förvaras i frysen. Detta är en metod som uppskattas av de som handlar större mängder eftersom det förlänger utgångsdatumet. För att förvara snus i frysen är det viktigt att du lägger dosorna i en omsluten påse och placerar den en bit från väggen. Med detta undviker man eventuell isbildning eller vattenskador som kan skada snuset.

En viktig grej att tänka på om man förvarar sitt snus i frysen är att konsumera snuset så fort som möjligt efter att det har tinats upp. Om man fryser in snuset, tinar upp det och sedan fryser ned det igen så riskerar kvaliteten och färskheten i snuset att bli lidande.

Om man vill läsa mer i detalj om hur man ska förvara sitt snus, så kan man göra det i vår guide på ämnet.

Torra nikotinportioner

Om man har nikotinportioner som har blivit torra, trots att de inte har passerat utgångsdatumet, så finns det flera saker man kan göra för att få dem mjuka igen. Det ska dock tilläggas att det inte är någon fara om nikotinportionerna är lite torra. Det går att snusa dem ändå.

Det första man kan göra är att försiktigt spraya lite vatten över prillorna, och sedan låta det dra över natten. En annan sak att testa är att försiktigt massera prillorna som anses torra. Detta gör inte att prillorna blir fuktigare, men de blir mjukare.

Vilka produkter håller längst?

Om man förvarar sitt snus eller sina nikotinportioner i kylskåpet så håller de lite längre än om man förvarar det i rumstemperatur. Nedan kan du se hur länge olika typer av snus håller i ett kylskåp:

Lössnus

Lössnus tenderar att torka ut snabbare än portionssnus på grund av att lössnus innehåller mer fukt. Det bästa sättet att förvara lössnuset är därför att ha det i en försluten behållare i ett kylskåp. Om snuset blir torrt är det möjligt att fukta det genom att spraya lite vatten på det, och sedan låta det dra över natten. Lössnus brukar hålla i ett kylskåp i upp till 14 veckor.

Portionssnus

Portionssnus är lite enklare att förvara än lössnuset. Portionssnuset kan förvaras i rumstemperatur, men förvaras med fördel i kylskåpet för att upprätthålla fukten i snuset. Vanligt portionssnus håller i upp till 20 veckor i kylskåpet medan vitt portionssnus håller i upp till 30 veckor.

Nikotinportioner

Nikotinportioner har längre hållbarhet än vanligt snus och kan förvaras i rumstemperatur i upp till tolv månader. Nikotinportioner behöver inte förvaras i kylskåpet, men det går utmärkt att göra det eftersom nikotinportionerna inte påverkas negativt av det.

Hur länge räcker 10 stockar snus?

Hur länge 10 stockar snus räcker beror på hur mycket man snusar. Enligt Snusrapporten 2023 snusade 19 procent av landets snusare i snitt tre dosor i veckan. Med den takten räcker 10 stockar snus i lite mer än åtta månader.

Om man å andra sidan snusar en dosa om dagen, som 16 procent av landets snusare gör, så räcker 10 stockar snus i tre och en halv månad.De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.