Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00
”Innovation i stället för skatt”

”Innovation i stället för skatt”

Skatt som påtryckningsmedel för att minska plastproduktionen är en ineffektiv metod. Krav och ett ökat ansvar bland plastproducenter i kombination med ett bättre stöd i omställningen kan nå ett bättre och mer hållbart resultat. Det skriver företrädare för snusbranschen i ett debattinlägg.


I debattinlägget i Aktuell Hållbarhet menar bland andra Markus Lindblad, hållbarhetschef Haypp Group, att det måste ställas krav på ökat ansvar i tillverkarleden kring innovation och alternativa hållbara alternativ.

”Därför är det viktigt att det upprättas tydliga ramverk och regler som kan inspirera och tvinga sådan innovation kring hållbarhet och stimulera producenter till att byta ut dagens engångsprodukter i fossil plast mot bio-baserade material med motsvarande plastegenskaper. På så sätt kan vi göra stor skillnad - utan några plastskatter”, skriver man i inlägget.

Nya lagar föreslås
Ett annat problem för omställning till hållbara plaster som tas upp i inlägget är investeringskostnader. Här föreslår författarna nya lagar om engångsplast, vilket skulle snabba på omställningen när kemibolagen måste tvingas ställa om produktionen varpå tillgången på bioplast ökar. Men det krävs också stimulansåtgärder genom att man gör det lättare att söka bidrag till omställning.

Som ett exempel på hur omställning kan gå till nämns Haypp Groups frivilliga ”code of conduct” som ställer nya krav på leverantörer:

” Som ett led i detta har snustillverkaren Swedsnus, med hjälp av materialtillverkaren Improve Tec Hönö AB och Gnosjöbaserade Holmgrens Plast, tagit fram världens första nedbrytbara snusdosa. Dosan innehåller inga mikroplaster, är 100% nedbrytbar och symboliserar ett viktigt steg för ökad hållbarhet inom branschen. Denna innovation hade riskerat att inte tillkomma om det funnits en skatt på snusdosor av plast”.

Läs hela inlägget här

Markus Lindblad har också intervjuats om lanseringen av Dagens Opinion här

 


De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.