Slutet för snus på nätet?

Snusvänner - vi behöver din hjälp! 

Konsekvenser för snus på nätet

1. Snusdosor får inte visas på nätet, utan bara i fysiska butiker.
 - Varför menar regeringen att det är mindre farligt att se en snusdosa i en butik än på nätet?
 
2. Regeringen vill skilja på fysiska tobaksbutiker och snusbutiker på nätet. Informationen på nätbutiker kommer censureras kraftigt!
- Varför vill regeringen försvåra tillgången till information i nätbutiker gentemot fysiska butiker?

3. E-cigaretter får visas på bild och marknadsföras online i regeringens förslag, men inte det svenska snuset.
- Varför menar regeringen att det är bättre att använda en e-cigarett än att ta sig en snus?

Vi undrar helt enkelt vad som hänt med regeringen och varför svenska snusare ska straffas?

Vi måste hjälpas åt!

1. Kontakta din lokala politiker och ställ dina frågor.

2. Sprid ordet i sociala medier under #räddasnuset. Delningsknappar finns längre ner.

Det är dags att ta ställning! Allt som krävs är ett mejl, en delning eller en status. Det finns 349 ledamöter i Sveriges Riksdag som vill bli omvalda och vi är över 170 000 snusvänner online. Våra röster kommer spela en avgörande roll i frågan om snus på nätet. 

Stort tack för ditt stöd!


Svar från politiker

Hej!
Tack för ditt mail.

Jag och moderaterna har INTE lagt fram något förslag om att försvåra för snusare. Däremot har S & MP sagt att de nu ska komma med förslag till en ny tobakslag. Enligt uppgift ska den innehålla också saker som begränsar försäljning av snus. Det sägs att detta med handel on-line ska finnas med.

Min uppfattning är att röktobak självklart ska regleras hårt och tydligt när det gäller saker som att hålla på åldersgränser och att skatt och moms ska betalas. Snuset är för mig en delvis annan sak. Det är iofs ingen hälsoprodukt, men ger bevisligen inte samma skador som exv cigaretter. Det har varit en stor vinst för folkhälsan i Sverige att många personer snusar istället för att röka. Det borde även vara helt andra möjligheter att exportera svenskt snus än vad som finns idag. Att föreslå ett s.k. exponeringsförbud för snusdosor i on-line-affärer framstår som ett mycket märkligt och högst tveksamt förslag. Enligt uppgift ska förslagen även innebära att handlare (ej on-line alltså) ska behöva flytta snuskylen bakom kassan så att du som kund inte ska få plocka din dosa själv. Detta sista är alltså vad jag hört och rimligen bör väl Svensk Handel reagera och ge sin syn på den delen.

Kommande steg i riksdagen är att S & MP (regeringen) lämnar sitt förslag och att vi därefter läser vad de föreslår och lämnar våra motförslag från M. Jag kommer i den delen att fortsätta samtalen med mina kollegor i Socialutskottet som är de som praktiskt hanterar frågan i riksdagen.

Bästa hälsningar
Lars Hjälmered