Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-16.00

Stå upp för snuset i EU

Detta vill snusarna:

- Ingen skattechock på tobaksfritt snus
- Inga EU-förbud mot smaker på snus
- Låt den svenska snuseffekten rädda liv i EU

Sverige har över en miljon snusare. Tillsammans kan vi göra skillnad. Tycker du också att det här är viktigt?


Gör din röst hörd och skriv under.

I en undersökning bland våra kunder svarade 91 % att de skulle vara negativt inställda till fortsatt EU-medlemskap om vitt snus drabbas av kraftiga skattehöjningar och 80 % om EU införde smakförbud på snus. Det är en tydlig signal från Sveriges 1 miljon snusare. 

Under senare år har det blåst starka vindar kring snus och tobaksfritt snus, och nu står vi inför ett kritiskt ögonblick när det gäller EU:s lagstiftning om skatt och produktreglering. Sveriges regering behöver stå upp för snuset!

Snusbolagets hållning

Vår rätt att välja säkrare nikotinalternativ behöver försvaras, samtidigt är det hög tid att vi talar om de svenska framgångarna inom folkhälsoområdet och hur snusets roll i att minska tobaksrelaterad dödlighet kan rädda fler liv inom EU.


Ingen skattechock på snus eller tobaksfritt snus.

Visste du att det tobaksfria snuset riskerar en skattechock på flera hundra procent? 2023 förväntas EU-kommissionen lägga fram förslag på nya minimiskatter på tobaks- och nikotinprodukter. Det traditionella tobakssnuset är fredat men det ser mörkt ut för det vita snuset.

Vi anser att det behövs en tydlig svensk förhandlingsposition. Om EU beslutar om en på tok för hög minibeskattning på tobaksfritt snus blir det ett mycket mindre attraktivt alternativ till rökning. Det begränsar Sverige och EU:s möjligheter att genom ekonomiska incitament främja mindre hälsovådliga produkter. Dessutom, varför ska det tobaksfria snuset överbeskattas? 


Låt den svenska snuseffekten rädda fler liv i EU. 

Det största problemet för folkhälsan ligger inte i nikotinet, utan i rökandet. Om målet från EU är att bekämpa den tobaksrelaterade dödligheten, är Sverige facit om hur det kan göras på ett effektivt sätt. Den tobaksrelaterade dödligheten är i Sverige hälften av EU-snittet. Det beror på att vi under mycket lång tid har haft möjligheten att bruka säkrare nikotinalternativ och snuset har trängt undan de traditionella cigaretterna. 

Tobaksfritt snus har en mycket stor potential att bidra till förbättrad folkhälsa i Europa. Om européer skulle ersätta cigaretter med snus i samma utsträckning som svenskar, skulle hundratusentals dödsfall kunna förhindras varje år. 


Stoppa smakförbud!

I EU talas det om förbud mot vissa smaker som kan tänkas vara attraktiva för barn och ungdomar. Visst låter det vettigt? Dock är det inte så enkelt. Vi vet att rökare som övergår till tobaksfritt snus ofta föredrar söta fruktsmaker, man byter gärna tobakssmaken mot något som inte alls påminner om tobak.

Vi vet också från vår försäljningsdata att det inte är någon större skillnad mellan åldersgrupper. Det finns alltså inte någon särskild smak som attraherar en viss åldersgrupp – oavsett ålder gillar människor smaken av jordgubbe, mint och apelsin. 


På vår EU-sida om EU och snuset kan du läsa vårt EU-politiska manifest, titta på Youtube-intervjuer med politiker, göra ditt eget nikotinpolitiktest och mycket mer!

De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.