Starkt snus - mer än bara nikotin

Starkt snus - mer än bara nikotin

Förr stod det ofta på dosorna hur mycket nikotin snuset innehöll. Men efter en lagändring försvann den här märkningen. Så hur gör man då om man vill få reda på styrkan?

Det finns egentligen två svar på den frågan. Det ena svaret är väldigt konkret: du går in på produkten här på Snusbolaget och får informationen. Då får du reda på hur mycket nikotin snuset innehåller. Det andra svaret är mer av ett komplext pussel, men ger dig å andra sidan svaret på frågan ”Hur starkt är snuset?”. För om du vill ta reda på hur styrkan i ett snus är nikotinhalten bara halva sanningen. Det är nämligen fler faktorer än nikotin som påverkar hur starkt ett snus upplevs.

Faktum är att det inte enbart är nikotinhalten som påverkar vilken styrkenivå tillverkaren uppger på dosan, utan de gör en sammanlagd bedömning av den upplevda styrkan på snuset. Detta markeras ofta som röda cirklar, eller andra symboler, på snusdosan. Till exempel kan två av fyra cirklar betyda normalstark och tre eller fyra cirklar betyda stark och extra stark.

Starkt snus - mer än bara nikotin

 
Olika snussorter med olika nikotinhalter. Från nikotinfria Onico till superstarka Siberia. 

 

Här är faktorerna du ska hålla koll på när du vill veta hur starkt snuset är:

Nikotinhalt
De flesta snusprodukter ligger någonstans mellan 0,75% och 2% i nikotinhalt. 2 procent översätts till 20 mg/g och det är väldigt starkt, även för en erfaren snusare. Det är dock bara mellan 10-20 procent av nikotinet som tas upp av kroppen.

Fukthalt
Ju fuktigare snus, desto mer nikotin tas upp när man snusar. Ett fuktigt lössnus har oftast normal nikotinhalt. Detta eftersom att den upplevda styrkan inte ska bli för extrem. Det finns dock portionssnus som är både nikotinstarka och fuktiga. Exempelvis Siberia Brown. Fukthalten påverkar också hur snabbt nikotinkicken kommer.

pH-värde
Ju högre pH-värde, desto mer nikotin kan tas upp.

Du själv
Det kan exempelvis handla om hur och hur mycket du snusar och hur mycket saliv din mun producerar

Smaksättning
Smaksättning och arom kan i vissa fall påverka den upplevda styrkan. Mentol är en smak som hos många påverkar den upplevda styrkan på snuset. Nya SISU Extreme är ett intressant exempel. Den upplevs av många vara lika stark som snussorter som har en nikotinhalt på över 40 mg nikotin per gram. Detta trots att SISU bara innehåller 22 mg/g. Detta har bland annat att göra med den starka mentolsmaken.


Så nästa gång du funderar på att köpa ett riktigt nikotinstarkt snus är det bra att tänka längre än nikotinhalten. Du kan till exempel höra av dig till kundservice på Snusbolaget och fråga om de olika halterna i snuset. Vill du göra det enkelt för dig kan du dock alltid luta dig mot den styrka som tillverkaren uppger på produktsidorna.

Det finns också ett antal saker som du själv kan göra för att påverka snuset. Genom att förvara snuset i kylen istället för jeansfickan säkrar du både fukthalt och pH-värde. Dessutom får du en godare smak på köpet!


De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.