
Framtiden för det vita snuset i Europa
Nikotinportioner, ofta kallat “vitt snus”, har snabbt blivit ett populärt alternativ till cigaretter och traditionell tobak – både i Sverige och flera andra europeiska länder. Men samtidigt växer motståndet på EU-nivå. Flera länder skärper reglerna, EU-kommissionen ser över lagstiftningen – och framtiden för vitt snus är långt ifrån självklar.
Vitt snus växer i hela Europa
Vitt snus har blivit ett populärt alternativ för den som vill undvika cigaretter – något som särskilt märks i Sverige, där daglig rökning nu är nere på rekordlåga nivåer. Liknande effekt syns även i Norge.
Men även utanför Sverige och Norden har användandet av vitt snus ökat. I länder som Frankrike och Spanien säljs i dag vitt snus, trots att regelverken är otydliga eller inte anpassade för produkten.
Höjd skatt inom EU
2022 läckte ett lagförslag från EU-kommissionen som föreslår skattehöjningar på upp till 900 procent på olika tobaks- och nikotinprodukter. En majoritet av EU:s medlemsländer vill nu att kommissionen återupptar förslaget, rapporterar Financial Times. För första gången skulle även vapes, vitt snus och upphettad tobak omfattas. Tidigare i vår publicerade vi på Snusbolaget lagförslaget i sin helhet.
Bakgrunden till det lagförslaget är EU:s pågående arbete med två regelverk: det reviderade tobaksdirektivet (TPD3) och skattedirektivet för tobak (TED). Båda har som mål att harmonisera regleringen av nikotinprodukter inom unionen.
Flera medlemsländer, däribland Spanien och Nederländerna, har länge drivit på för att reglera vitt snus hårdare. Länderna har infört nationella förbud och restriktioner, och vill nu se liknande åtgärder på EU-nivå, som då även drabbar alla användare i Sverige.
Politisk debatt i Frankrike och Spanien
I Frankrike har användningen av vitt snus bland unga skapat moralpanik i media och bland politiker. Dett har resulterat i att flera franska politiker nu kräver ett totalförbud. Hälsomyndigheter pekar på bristande reglering och en oro för att nikotinportioner kan leda till beroende.
Även i Spanien har myndigheterna börjat reagera. Det ligger ett förslag på bordet om att införa ett nikotintak på 0,99 mg per nikotinportion – en åtgärd som i praktiken skulle förbjuda försäljningen av vitt snus i landet.
Både Frankrike och Spanien har omkring 25% dagligrökare vardera samtidigt som Sverige har cirka 5% dagligrökare. Skillnaden? Sverige har haft tillgång till attraktiva, rökfria alternativ (snus och vitt snus) under många år.
EU ser över lagstiftningen
Samtidigt förbereder EU-kommissionen en revidering av tobaksproduktdirektivet (TPD). Där diskuteras nu om vitt snus – som idag varken klassas som tobak eller läkemedel – ska regleras striktare. Förslag om smakförbud, nikotinbegränsningar och marknadsföringsförbud ligger på bordet.
Snusbolaget har tidigare tydliggjort vikten av en faktabaserad reglering: Vitt snus är inte tobak. Det är en separat produktkategori med annan riskprofil, och bör behandlas som ett alternativ för vuxna – inte som ett problem i klass med cigaretter.
Vad står på spel?
Vitt snus har redan spelat en viktig roll i att minska rökningen i Sverige. Om EU inför hårda begränsningar kan det försvåra tillgången till ett mindre skadligt alternativ för miljontals européer. Det riskerar att bromsa en positiv utveckling för folkhälsan – inte förbättra den.
På grund av detta har vi på Snusbolaget valt att starta en namninsamling som vi sedan kan lämna över till olika politiker inom EU. På så sätt kan vi visa hur viktigt det är för gemene man att vitt snus fortsatt ska finnas på marknaden, och att produkterna ska regleras på ett rimligt sätt.
Gör din röst hörd!
Mejla EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides och påminn om varför rökare i Europa har rätt till mindre skadliga alternativ, som till exempel vitt snus.
Tillsammans vill vi bevara det vita snuset och krossa rökningen!
stella.kyriakides@ec.europa.eu