
Bara bada bastu med snus - vad händer med kroppen?
Musikgruppen Kaj i Melodifestivalen har gjort bastu till ett hett ämne, bokstavligt talat. För snusare är det nog inte ovanligt att man kliver in i bastun med snus under läppen, men hur påverkas egentligen kroppen och nikotinets effekt av bastuns höga temperaturer?
Nyckelpunkter
- Bastubad och snus är en vanlig kombination
- Värme i bastun kan öka kroppens nikotinupptag
- Snus förändras inte kemiskt av värme
- Snusares upplevelse av snus i bastun varierar
Snus och bastu – Hur skiljer sig effekterna?
Både snus och bastu tillhör nordisk historia och kultur, och vissa föredrar att kombinera dessa. Både snus och bastu kan upplevas som avslappnande, men påverkar kroppen på helt olika sätt. Här tittar vi närmare på hur deras effekter skiljer sig.
Bastu
Förutom att det kan vara skönt att sätta sig i ett rum med fyra väggar i träpanel och känna svettpärlorna i pannan, så tyder forskning på att det faktiskt händer en del fysiska saker med kroppen. Enligt specialistläkaren Hans Hägglund, som forskat på ämnet och skrivit Bastuboken: heta fakta om bastu och hälsa (2020), visar studier att bastu kan stärka immunförsvaret och påverka hormonsystemet positivt. Kärlen kan vidgas, blodtrycket och blodfetterna kan minska, och nervsystemet kan få en lugnande effekt.
Nikotin
Många snusare har en idé om hur de upplever effekterna av nikotinet, vissa tar en prilla för att känna sig lugna medan andra kanske vill känna lite mer fokus. Nikotin stimulerar det centrala nervsystemet, som enligt Nicotine: Origins & History | Smoking Out The Truth kan leda till att pulsen går upp, blodtrycket höjs och blodkärlen drar ihop sig, vilket ökar belastningen på hjärtat. Samtidigt frisätts signalsubstanser som dopamin och noradrenalin i hjärnan, vilket kan ge en känsla av skärpa, lugn eller belöning.
Effekterna skiljer sig alltså en del. Här har vi sammanställt skillnaderna!
Faktor | Bastu | Snus |
---|---|---|
Stimulus | Värme (yttre påverkan) | Nikotin (kemisk inverkan inifrån) |
Nervsystem | Parasympatiskt (avslappning) | Sympatiskt (aktivering/stress) |
Blodkärl | Vidgas | Dras samman |
Blodtryck | Minskar (tillfälligt) | Ökar (tillfälligt) |

Hur bastuvärmen fungerar med snus
Vi vet nu att bastubad och snus påverkar kroppen på olika sätt, men vad händer när de kombineras? Båda skickar fysiologiska signaler, ofta i motsatta riktningar. Man skulle kunna tro att dessa effekter tar ut varandra, men i verkligheten kan nikotinets effekt förstärkas i värmen.
Enligt en studie om nikotin i varma miljöer får värme blodet att cirkulera snabbare nära hudens yta, vilket gör att nikotin tas upp snabbare. Denna studie handlade dock om nikotinplåster, så resultaten kanske inte kan överföras direkt till snus.
När nikotinet tas upp snabbare känns dess effekter mer påtagliga än vanligt. Men värme påverkar inte bara nikotinupptaget. Samma studie noterade att bastubad även ledde till ökningar i systoliskt blodtryck och hjärtfrekvens, vilket innebär att hjärtat måste arbeta hårdare under värmeexponering. Dessutom steg nivåerna av noradrenalin, ett stresshormon kopplat till det sympatiska nervsystemet, i blodet. Detta tyder på att kroppen aktiverar sitt ”alarmläge” i värmen, vilket går emot den avslappningseffekt som många förknippar med bastu.
Detta skulle kunna förklara varför vissa snusare känner sig yra eller obehagliga, medan andra upplever avslappning i bastun. Den exakta upplevelsen varierar dock från person till person. Hur du reagerar påverkas av många faktorer, som styrkan på ditt snus, din individuella känslighet för nikotin och hur bra din kropp hanterar värme.
Vi frågade några snusanvändare som har provat att basta med en prilla, och så här beskrev de sina upplevelser.

Snusar du i bastun och hur känns det?
Vissa snusare upplever att värme kan påverka hur snuset känns i munnen, exempelvis genom en mer påtaglig känsla under tiden man har prillan i. Detta beror inte på att snuset i sig förändras, utan att kroppens mottaglighet för nikotin eventuellt tillfälligt ökar. Att snusa i bastu eller i varm miljö kan påverka mer än man kanske tror och det kan vara värt att känna till om du vill förstå din kropp och snusupplevelse bättre.
Det finns visserligen forskning om hur nikotin påverkar kroppen i värme, men precis som med det mesta är det ändå en upplevelse som varierar från person till person. Vi har frågat runt bland ett antal snusare som bastar hur dom tycker det är att snusa i bastun, och så här svarade de:

“Jag tycker om det för att det känns avkopplande och hjälper mig att varva ner”
“Jag tycker snuset blir rinnigare i bastun så jag avstår helst”
“Snuset blir varmt men det stör mig inte”
“Jag tycker det känns avslappnande, men jag orkar inte ha i snuset lika länge som i vanliga fall”
“För mig är snus avkoppling och bastu är också avkoppling så för mig passar båda väldigt bra”
“Jag blir lite snurrig av att snusa i bastun, och jag brukar känna samma känsla i solen också”
Sammanfattning
Ska du bada bastu med snus, tänk på att kroppen kan reagera på flera sätt, inte minst hur kroppen tar upp nikotin i värme. En del upplever att det är avslappnande att snusa i bastun medan andra kanske känner obehag. Eftersom effekten varierar från person till person, lyssna på kroppen och känn efter vad som funkar för dig.
Källor
- Bastuboken: heta fakta om bastu och hälsa - Hans Hägglund
- Cardiovascular Toxicity of Nicotine: Implications for Nicotine Replacement Therapy - Science Direct
- Exposure to high ambient temperature increases absorption and plasma concentrations of transdermal nicotine - European journal of clinical Pharmacology
- Nicotine: Origins & History | Smoking Out The Truth - LGC Standards