Ring oss08-588 849 80 Mån-Fre 09-17 Mån-Fre 09.00-17.00/21.00
no-title

Prillan vs Tullverket – detta har hänt!

För ett tag sedan började det snackas om skattehöjningar på Prillans snus och många kunder ringer nu in och frågar hur framtiden ser ut. Tyvärr är det fortfarande oklart, men här är det vi vet just nu. 

Rejäla skattesmällar för snusföretag

Prillan och andra snusbolag som säljer göra-eget-snus kan komma att åka på rejäla skattesmällar i framtiden. Detta på grund av att att Tullverket helt plötsligt börjat klassa deras snus som röktobak. Så fort någon bestämmer att tobak går att röka kommer ett skattetillägg på 1852 kronor per kilo. (!)

Tobaken som Prillan har importerat i runt tio år har alltid ansetts vara råtobak och det har inneburit att varorna kunnat fraktas in i landet helt skattefritt. Prillan har däremot behövt betala punktskatten för snus.

Målet mellan Tullverket och Prillan gick nyss upp i Förvaltningsrätten och Tullverkets krav var att totalt 100 miljoner kronor i skatt skulle betalas. Tullverket har rätt att utföra omprövningar tre år bakåt i tiden och det är därför de kräver en så hög retroaktiv skatt. Även fast analyserna och direktiven kring röktobak är så pass nya som de är. Prillan har en omsättning på 35 miljoner kronor så en förlust hade varit helt utplånande för företaget.

– Det är en katastrof för oss. Det hela gäller så mycket pengar. Om vi förlorar så överklagar vi och om vi inte vinner då måste vi ansöka om konkurs, sade Peder Ölander, VD för Prillan, innan målet.

Snuset röktestas i Tjeckien

Efter att Prillans produkter genomgått ett röktest i Tjeckien startade tvisten. I dessa tester förbereds tobaken med avancerade maskiner på ett sätt som Prillan inte gör själva innan produkterna går ut i handeln.

Peder Ölander menar att de svenska konsumenterna inte har tillgång till samma maskiner och han hävdar starkt att Prillans produkter först blir rökbara efter bearbetning och fuktning i 48 timmar. Enligt bestämmelserna ska tobak som pressats till kakor, skurits, tvinnats eller strimlats få tillagd tobaksskatt. Prillans snus är dock en restprodukt som inte kan beredas på dessa sätt utan att andra ingredienser tillsätts. 

Lugnt ett tag framöver

Förvaltningsrätten fick ta ställning till om Prillans importerade råtobak skulle beskattas som röktobak eller inte. Rätten kom dock fram till att Tullverket inte kunnat visa att Prillans tobak uppfyller kriterierna för att kallas röktobak. De menar att råtobaken inte ska klassas och beskattas som det och upphäver därmed Tullverkets beslut.

- Jättehärligt och rättvist. Nu är det lugnt ett tag, säger Peder Ölander.

Rättstvisten är alltså inte över än, målet med Tullverket var bara det första slaget i tobakskriget. Nästa hinder är Skatteverket, och de kräver ännu mer pengar. Hisnande 286 miljoner kronor tycker de att Prillan ska betala. Det nya målet liknar på alla sätt det som Prillan gick vinnande ur mot Tullverket, men nu har Prillan en bra grund att luta sig mot.

- Nu har vi den här domen att hänvisa till och det gör oss starkare, menar Prillan-VD:n.

Åsa Gunnarsson, presskommunikatör på Tullverket, och hennes kollegor har ännu inte tagit ställning till om de ska överklaga domen.


Snabbfakta:

Tullverket hävdar att Prillans snus ska beskattas som röktobak, efter tester som utförts i Tjeckien.

Punktskatt på röktobak är 1852 kronor per kilo.

Punktskatt på råtobak är 0 kr per kilo.

Punktskatt på snus är 430 kronor per kilo.

Framtiden för Prillan är ännu oviss.


Vad tycker ni som snusar Prillan om allt det här? Har ni någonsin rökt Prillans snus? (Haha)
Kommentera gärna!